Windows Server 2022 ile DHCP Cluster Yapısı Oluşturmak

Kutluhan Azaflı
4 min readFeb 19, 2022

--

Daha önce Ubuntu ile yaptığımız yapının aynısını bu sefer Windows tarafında yapacağız. Ubuntu tarafındaki yapının yapımını okumak ve kısaca cluster hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayın.

Photo by Tadas Sar on Unsplash

Öncelikle iki sunucumuzu da VMware Workstation üzerinde oluşturdum. İlk sunucumuzu açtığımızda karşımıza böyle bir ekran gelmektedir:

Bu açılış ekranında “Add roles and features” diyerek sunucumda rol ekleme sihirbazını açacağız.

Ardından “Role-based or feature-based insallation” seçeneği ile devam ediyoruz. Sıradaki ekranda ise üzerinde çalıştığımız sunucuyu seçerek ilerliyoruz.

Bir sonraki adımda aşağıdaki fotoğrafın olduğu ekrana ulaşıyoruz. Bu ekranda sunucumuza DHCP rolü kazandıracağız. Bu ekranda DHCP Server seçeneğini seçerek ilerliyoruz.

DHCP Server seçeneğini seçiyoruz

Sunucumuz bize bazı özelliklerin kurulmasının gerekli olduğunu belirtiyor. Add features diyerek ilerliyoruz.

Features kısmını ellemeyeceğiz, çünkü bir önceki menüde zaten gerekli özellikleri ekledik. Bu kısmı geçerek Confirmation kısmına ulaşacağız. Burada yaptıklarımızı onaylayıp kuruluma başlıyoruz.

Kurulum bitince aşağıdaki ekranda “Complete DHCP configuration” kısmına basıp yeni bir sihirbazı açıyoruz.

Açılan sihirbaz Active Directory kullananlar için önem sarf ediyor. Biz projemizde Active Directory kullanmadığımız için burada “Commit” deyip kurulumu tamamlayacağız.

Açılan tüm menüleri kapattıktan sonra anaekran olarak geçen “Dashboard” kısmında sağ üstte “Tools” kısmın görmekteyiz. Bura Tools’a tıklayıp “DHCP” diyerek DHCP Server konsolunu açıyoruz.

Buraya kadar olan tüm adımları ikinci Windows Serverımızda da yapıyoruz.

Ama buradan sonraki kısmı sadece ilk Windows Serverımızda yapacağız.

IPv4 kısmına baktığımızda herhangi bir DHCP scope’u görmüyoruz. Yeni bir DHCP scope’u oluşturmamız gerekmektedir. Bunun için IPv4 üzerine sağ tıklayıp “New Scope” diyoruz.

New Scope Wizard bizi karşılayacak. Bu ekranda Scope’umuza bir isim vereceğiz.

Sıradaki adımda ise DHCP Client’larımızın almasını istediğimiz IP aralığını belirteceğiz. Ben 192.168.1.100'den başlayıp 192.168.1.254‘e kadar almasını tercih ettim. Siz de ihtiyacınıza göre düzenleyebilirsiniz.

Sıradaki menümüzde exclusion ekleme menüsü var, burası belirlediğimiz aralık içerisinde IP dağıtmayı tercih etmeyeceğimiz alanı belirtmekte. Ben burada herhangi bir istisna yapmayacağım için burayı next diyerek geçiyorum.

Ardından Lease Duration menüsü bizi karşılıyor. Bu menü bize IP’nin Client’lara ne kadar süreyle kiralanacağını belirtmektedir. Ben default ayarlarda bırakıp ilerliyorum.

Configure DHCP Options bize en sık kullanılan DHCP özelliklerinin tanımlanması gerektiğini söylüyor. Yes deyip konfigürasyon menüsüne giriyorum.

Konfigürasyon menüsünde ilk olarak gateway’i belirtiyorum. Ben burada 192.168.1.1 olarak girdim. Ardından DNS menüsü bizi karşılayacak, yine DNS sorgusunun da 192.168.1.1 de yapılmasını istediğimden ve Gateway adresimi otomatik olarak DNS menüsüne yazdığından ellemeyip next diyorum. WINS Server’ı da yapılandırmadan geçiyorum.

En son bize Scope’ı aktive edip etmeyeceğimizi soruyor. Aktive et deyip kurulumdan çıkıyorum.

Eğer aşağıdaki ekranı belirtilen menüde görüyorsanız DHCP Scope’ı tanımlanmış ve aktif demektir.

Şimdi ise birinci sunucumuza ikinci sunucuyu tanımlayıp bu sunucular arasında eşleştirmeyi yapmamız gerekmektedir. İlk sunucumuzda IPv4 üzerine sağ tıklayıp “Configure Failover” diyerek Cluster yapısını kurmaya başlıyoruz.

Ben daha öncelerinde İlk Server’a 192.168.1.2 , İkinci Server’a ise 192.168.1.3 vermiştim. Bu sebepten İkinci Server ile iletişim kurarken İkinci Server’ın IP’si olan 192.168.1.3'ü verip “OK” diyerek ilerliyorum.

Burada iki sunucumuz arasında Cluster Yapısının nasıl çalışacağına dair ayarlamalar yapacağız.

State Switchover Interval sunucunun down olması durumunda diğer sunucunun down olarak algılaması için geçen süreyi belirtmektedir. Bu seçeneğin deaktive olması durumunda Sistem Yöneticisinin DHCP Server Konsolundan ya da Powershell üzerinden bildirimi manuel olarak yapmak durumundadır.

Enable Message Authentication sunucular arasında failover replikasyonunun kriptolu olarak yapılmasını sağlar. Shared Secret ise bu bağlantının yazılan şifre ile yapılmasını sağlar.

Ardından kurulumu Next diyerek tamamlıyorum. Aşağıdaki ekran kurulumu tamamladığımızı göstermektedir. Close deyip kapatıyorum.

İkinci sunucumuzu kontrol ettiğimizde konfigürasyonun başarılı bir şekilde ikinci sunucuda da belirdiğini göreceğiz.

Windows 10 Bilgisayarımızı kurup baktığımızda bilgisayarımıza belirtilen Scope içerisinden başarı ile IP dağıtıldığını gözlemleyebiliriz.

Sunucu tarafında da kontrolleri belirtilen menüden sağlayabiliriz.

--

--

Kutluhan Azaflı

Network ve Siber Güvenlik ile ilgilenen Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi. Aynı zamanda bir film aşığı.